Zonnen met een filter

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 06:00

Wat is nu een goede zon bescherming? 

 

De samenstelling van zonbescherming is een hot topic in wetenschappelijke onderzoeken. 

Hoe werkt het beschermingsmechanisme precies, wat is het verschil tussen een fysische filter en een chemische, wat is het effect van de ingrediënten op mens en milieu, maar ook wat zegt een SPF 15 tegen over een SPF 50 eigenlijk? 

 

Nu het lente is en de zomer er aankomt, is het niet verkeerd om je hier eens goed in te verdiepen.

 

Effect in de huid na blootstelling aan UVA straling veroorzaakt pigmentatie problemen, collageen afbraak, een minder goed delende opperhuid het gevolg hiervan is een ruwe, verdikte, lederachtige huid met pigmentvlekken en zichtbare bloedvaten.

 

UVB straling dringen weliswaar minder diep door in de huid, maar ze creëeren wel schade aan ons DNA. Er ontstaat een onstabiele chemische omgeving in onze moleculair systeem door reactieve zuurstofmoleculen, ze zorgen voor een minder goed functionerend immuunsysteem en het kan tumoren tot gevolg hebben. 

 

De bekendste zijn: het Maligne melanoom dit is een van de gevaarlijkste maar minst voorkomende vorm van huidkanker. Basaalcelcarcinoom is het minst gevaarlijk, maar de meest voorkomende vorm van huidkanker en het Plaveiselcelcarcinoom is vaak het gevolg van actinische keratose en hiervan is een grote kans op genezing. 

Over het algemeen kun je dus stellen dat zonschade rimpels, pigmentatiestoornissen en elasticiteit verlies zoals verslapping veroorzaakt en het een ruwe en ongelijkmatige, vlekkerige huidtextuur geeft met de kans op tumoren. Reden temeer om extra voorzichtig te zijn. 

 

Wij krijgen vaak de vraag van klanten welke zon bescherming nu geschikt is. 

Dit hangt af van meerdere factoren. 

Er is geen een filter die 100% beschermt tegen de zon. 

De uv index is een ander belangrijk punt welke wij meenemen in de advisering van de zonbescherming. 

Deze index die rekening houdt met meerdere factoren is gemakkelijk online af te lezen.

 

Ga je op skivakantie of naar de Bahama’s om op het strand te zonnen? 

Op welk moment van de dag ga je buiten in de zon. Tien minuten in de middag zon kan net zoveel schade geven als twee uur in de ochtend zon. 

Je dient rekening te houden met je fotohuidtype.

Bij de ene huid vind er vrijwel direct roodheid en verbranding plaats, terwijl een ander huid na 10 minuten mooi bruint zonder enige roodheid.

 

Fysische versus chemisch

De een pleit voor zonnebrandcrèmes met alleen de fysische filters, want het lichaam neemt deze schadelijke stoffen niet op en blijft veilig op de huid liggen. Terwijl een ander groot voorstander is van chemische filters want dat smeert zo lekker.

 

Fysische filters werken puur aan de oppervlakte van de huid. Een fysisch filter is in die zin veiliger en zou de voorkeur moeten genieten, maar het geeft vaak een witte waas en is daarom minder aangenaam. (Twee dunne laagjes waarbij je deze warm wrijft helpt een hoop.)

Als het niet prettig aanvoelt, smeren  mensen zich minder vaak in en de consequentie daarvan is dat het meer risico geeft. 

Een ander nadeel van een fysisch filter is dat het nooit waterproef is. 

Als een product water resistent is, weet je dus zeker dat er altijd een chemische filter in verwerkt is. 

Een ander duidelijk verschil is dat chemische filters een half uur moeten inwerken voordat ze veilig zijn en met fysische filters ben je direct beschermd.

 

PREVENTION+ is een dagcreme met SPF op basis van zinkoxide, SPF Boosters, antioxidanten en DNA Protection Complex ter bescherming tegen UVA, UVB en blauw scherm licht. Essentieel bij alle huiden: droogvet, gevoelig en huidverouderd en hyperpigmentatie.

Tot SPF 30 (fysische filters) is direct beschermend en geschikt voor de gevoelige (couperose) huid,

Boven SPF 30 (fysische/chemische filters) een half uur laten inwerken voor je de zon in gaat, liever niet bij rosacea, couperose, gevoelige en vette huid kies dan SPF 30.

 

Wil je advies van één van onze professionals?

Neem dan contact op. Wij helpen je graag bij de keuze van het beste gezichtsserum voor jouw huid! 

En wil je op de hoogte blijven van het laatste Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!

 

Warme groet,

Marjolein


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.