Droge huid

Gepubliceerd op 16 november 2023 om 19:55

Droge huid

Zo’n droge huid… Wat kan je daaraan doen?

 

Iedereen heeft wel eens last van een droge huid. Schilfertjes, droogtelijntjes, rode plekken.

 

Een droge huid maakt je soms ineens een paar jaar ouder. Gelukkig is er veel aan te doen, maar voordat je actie kunt ondernemen, moet je wel eerst de oorzaak achterhalen.

Gek genoeg is een droge huid juist vaak ontstaan door het gebruik van cosmeticaproducten.

 

Te veel scrubben, wassen met sterk ontvettende cleansers en cosmetica met irriterende ingrediënten, als gedenatureerd alcohol maken de barrièrefunctie van de huid kapot. En hoe ouder je wordt hoe lastiger het voor je lichaam is om deze weer te herstellen.

Het gevolg: er verdampt te veel vocht uit de huid, schilfertjes stapelen zich op en bacteriën kunnen uitgebreid hun gang gaan.

De oplossing is meestal simpel; bij een droge huid is 2 keer per dag wassen met een milde gezichtsreiniger meer dan genoeg. Spoel het gezicht vervolgens goed af met lauw water. Smeer een wat vettere crème zonder parfum op het gezicht als de huid nog vochtig is. Dat zorgt ervoor dat vocht minder goed kan verdampen en dat actieve ingrediënten beter hun werk kunnen doen.

 

Ingrediënten die je moet vermijden in cosmetica:

Veel cosmetica bevat stoffen die irriterend kunnen werken – en veel mensen ondervinden hier huidklachten van. Hieronder vind je de lijst met ingrediënten waarvan bewezen is dat ze irriterend kunnen werken op de huid en die je daarom beter kunt vermijden.

Parfum – Alle soorten alcohol (tenzij helemaal onderaan de ingrediëntlijst behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin) – Balsam of Peru – Bergamot – Cinnamic acid – Mintachtige stoffen – Eucalyptus – Kamfer – Citrusachtige stoffen – Lavendel – Geranium – Methylisothiazolinone – Tea tree olie – Witch hazel – Ylang ylang – Oxybenzone – PABA – Propylene glycol – Sodium lauryl sulfaat – Methyl nicotinate – Synthetische kleurstoffen – Aceton

 

Er is hulp! Ingrediënten voor de droge huid

Geschikte ingrediënten voor een droge huid zijn glycerine, panthenol, niacinamide en hyaluronzuur. Breng deze gerust meerdere keren per dag aan (bijvoorbeeld in een crème).

 

Hoewel het als je schilfertjes hebt heel verleidelijk is de huid te scrubben, doe dat liever niet. Dat maakt het probleem vaak alleen nog maar erger. Kies liever voor een exfoliant. Deze weken de huidschilfertjes als het ware los en zorgen er ook voor dat de huid beter vocht vast kan houden.

 

Een laatste tip: breng gerust een nachtje door met een flinke laag olijfolie op je gezicht. Dat kan wonderen doen. Alleen wel even van te voren je partner voorbereiden.

 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil je advies van één van onze professionals?

Neem dan contact op. Wij helpen je graag bij de keuze van de beste versie van jezelf! 

En wil je op de hoogte blijven van het laatste Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!

 

Warme groet,

Marjolein

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.