Dermaplaning wel of niet goed voor je huid?

Gepubliceerd op 27 augustus 2023 om 11:55

Dermaplanen wel of niet goed voor jouw huid?

Hoewel het vaak door professionals wordt afgeraden, is het zelf thuis dermaplanen de laatste jaren heel populair geworden. Maar wat is het precies en is het wel geschikt voor ieder huidtype?

 

Wat doet dermaplaning voor je huid?

Dermaplaning is een vorm van fysieke exfoliatie waarbij dode huidcellen en het donshaar (vellushaar of peach fuzz) van de bovenste huidlaag wordt 'afgeschraapt' met een mesje. Het is bedoeld om fijne rimpeltjes en littekens te verwijderen zodat het huidoppervlak er weer glad uit komt te zien. Het is ook wel bekend als dermablading of skinplaning.

 

Voordelen

Heb je geen gevoelige huid of last van acne? Dan kun je dermaplaning zeker uitproberen. Allereerst zul je merken dat je huid gladder en egaler is. Dit zul je bijvoorbeeld merken na het aanbrengen van je foundation omdat er geen donshaartjes in de weg zitten. Ook zullen verzorgingsproducten wat makkelijker door je huid worden opgenomen omdat de dode huidcellen zijn verwijderd. De exfoliatie zorgt daarnaast voor minder zichtbare lijntjes en een mooiere glow.

 

Niet geschikt voor

Helaas is dermaplaning niet geschikt voor ieder huidtype. Wanneer je huid gevoelig is of wanneer je rosacea of actieve acne hebt, is het af te raden. Omdat de fysieke exfoliatie van dermaplaning allerlei processen in de huid kan activeren, kan het er ook voor zorgen dat roodheid en irritatie toenemen. Bij acne kan het de puistjes kapot maken en de bacteriën verspreiden waardoor de acne verergert. Ook kunnen er meer littekens ontstaan.

 

Veroorzaakt dermaplaning stoppels of puistjes?

Met het verwijderen van de haartjes in het gezicht, popt meteen de vraag op: groeien die haartjes niet dikker en donkerder terug? Hoewel dit op andere delen van het lichaam en bijvoorbeeld je bovenlip het geval kan zijn, gebeurt dit niet na dermaplaning. Dat komt door het type haar dat je verwijdert, het zogenaamde dons- of vellushaar. Als je in de spiegel rond je kaaklijn en oren kijkt, zie je heel fijn donzig haar. Dit vellushaar groeit terug als dons en je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je ineens een zware baard krijgt.

 

Nazorg

Na het scheren van je benen breng je altijd een hydraterende crème of lotion aan. Bij dermaplaning geldt hetzelfde principe: hydratatie is key. Kies bijvoorbeeld voor een serum of crème met hyaluronzuur om je huidbarrière te herstellen en vocht vast te houden. En ga je de volgende dag naar buiten? Na het exfoliëren is je huid extra gevoelig voor de zon dus bescherm je huid met een zonnebrandcrème. Wacht ook een dag met foundation aanbrengen, daarna kun je weer helemaal los gaan met make-up.

 

Wil je advies van één van onze professionals?

Neem dan contact op. Wij helpen je graag bij de keuze van het beste gezichtsroutine voor jouw huid! 

En wil je op de hoogte blijven van het laatste Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!

 

Warme groet,

Marjolein


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.